Razvojne faze crtanja kod djece

Razvijanje kreativnosti u današnjem digitalnom svjetu važnije je nego ikad. Sve je manje stvari za koje u svakodnevnom životu moramo nalaziti rješenja, jer su nam je mnogo toga olakšano i već riješeno raznim pomagalima. Kod djece taj razvoj kreativnosti i kreativnog razmišljanje započinje crtanjem. Crtanje nije samo ugodno provođenje vremena, ono im pomaže da izraze svoju osobnost, emocije, maštu, ali je isto tako važno i za vježbanje koordinacije i motorike koja je baza svega. Svako je dijete različito i ovisno o motoričkom stupnju razvoja, ali isto tako i iskustvu razvijat će se svojim tempom u svemu, pa tako i u likovnom izražaju. Ipak, postoje uvriježene razvojne faze crtanja kod djece.

FAZE CRTANJA

  • Faza šaranja (1-3 godine)

U ovom razdoblju djeca se počinju upoznavati s pojmom crtanja, uživaju u šaranju i črčkanju i iako su na tim crtežima nema prepoznatljivih i namjernih oblika činjenica da ostavljaju trag na papiru, zidu, podu, namještaju pričinjava im zadovoljstvo. Nasumični pokreti i škrabotine nakon nekog vremena počinju se pretvarati u simbole, obično okrugle jer je to najprirodniji pokret ruke. Dijete u ovom razdoblju koristi čitavu ruku, dok olovku drži cijelom šakom.

Faza crtanja saranje

Kod Boya bojica cijela površina ostavlja trag tako da je svako držanje pravilno.

Kupite Boye

Pročitajte Boya bojice i mališani!

  • Faza simboličkog crtanja (3-6 godina) – predshematsko i shematsko crtanje

U ovoj fazi djeca crtaju simbole onoga o čemu nešto znaju. Uglavnom su motivi čovjek, kuća, cvijeće. Djeca još nemaju osjećaj prostora i prostornih odnosa pa su simboli raštrkani po papiru. Likovni izraz je prikaz njihove mašte i odnosa prema stvarima koje ga okružuju i ne treba ga ocjenjivati kao uspješnog ili neuspješnog.

  • Faza emocionalnog realizma (7-10 godina)

Ova faza se često naziva zlatnim razdobljem dječjeg likovnog stvaralaštva. U ovoj fazi crtanje je zasnovano na promatranju svijeta oko sebe. Razumijevanje prostora i odnosa predmeta u prostoru se vidi i na crtežima iako ih i dalje prožima njihov svijet mašte a odnosi iymedju predmeta su emocionalno bazirani – ono što im je važno biti će veće.

 

  • Faza vizualnog realizma (11-15 godina)

Ova faza očituje se u skladnijim proporcijama i prostornim odnosima, ali isto tako i u naglasku na vještost i tehniku, a ne originalnost i kreativnost izražaja.

Potičite djecu na crtanje, razgovarajte o crtežima, ne ispravljajte im oblike koji vama izgledaju krivo i ponudite im više različitih likovnih pribora, neka sami izaberu. I naravno svakako isprobajte i Boya bojice!

 

Pridružite nam se i dobijte 10% popusta od prve online kupnje

 

Šaljite nam crteže na boya.social@gmail.com, na našu fb stranicu ili ih objavite na Instagramu s oznakom #weheartboya. Omiljene ćemo objaviti, a neke i nagraditi pokojom bojicom!

 

Kliknite ovdje da biste komentirali 0 komentara

Napišite komentar: